Ваші налаштування Facebook за промовчанням можуть розкривати більше інформації, ніж ви думаєте. За замовчуванням будь-хто, хто випадково потрапить на вашу сторінку, може бачити, з ким ви дружите. Якщо це викликає у вас дискомфорт, ви не самотні. На превеликий подив багатьох, змінити це досить просто. Потрібно лише знати, куди натиснути.

Чому важливо приховувати список друзів

На перший погляд, це здається нешкідливим. Ви дружите з людьми. І що? Проблема в тому, що цей список є картою вашої соціальної мережі. Кіберзлочинці знають про це. Вони сканують публічні списки друзів, щоб складати профілі. Вони використовують ваші фотографії та зв’язки для створення фейкових акаунтів. Потім вони звертаються до ваших друзів. Вони просять грошей. Вони вимагають особисту інформацію. Це проста пастка соціальної інженерії.

Крім шахрайства існує і переслідування. Якщо у вас виник конфлікт з кимось, приховування списку обмежує їх доступ до вашого широкого кола спілкування. Це створює перешкоди для їхнього переслідування. Це також просто задовольняє базове бажання приватності. Ви не зобов’язані забезпечувати інтернет прозорість свого соціального кола.

Приховування списку друзів на комп’ютері

Процес на комп’ютері тяжкийперед. Вам не потрібно копатися у старих меню.

  1. Увійдіть до Facebook через браузер.
  2. Натисніть на своє фото профілю у верхньому правому кутку.
  3. Виберіть Установки та конфіденційність, а потім натисніть Установки.
  4. Знайдіть розділ Аудиторія та видимість.
  5. Натисніть Як люди знаходять і зв’язуються з вами.
  6. Знайдіть пункт Хто може бачити ваш список друзів.
  7. Натисніть на список, що випадає, поряд з ним. Швидше за все, там вказано “Публічне”.

Змініть це налаштування на Тільки я. Натисніть Готово.

Тепер лише ви можете бачити список. Ви також можете вибрати показ списку Друзі або Друзі друзів, якщо хочете знайти компроміс. Або ви можете створити список користувача. Але варіант Тільки я є найнадійнішим для повного приховування.

Приховування списку друзів на мобільному пристрої

Програма працює аналогічно. Розташування меню трохи відрізняється між iOS та Android, але логіка ідентична.

  1. Відкрийте програму Facebook.
  2. Натисніть значок меню. На Android це три горизонтальні лінії у правому верхньому кутку. На iOS це три лінії у правому нижньому кутку.
  3. Натисніть Установки та конфіденційність.
  4. Натисніть Налаштування.
  5. Прокрутіть вниз до розділу Аудиторія та видимість.
  6. Натисніть Як люди знаходять та зв’язуються з вами.
  7. Натисніть Хто може бачити ваш список друзів.
  8. Виберіть Тільки я або ваш варіант.

Інтерфейс чистий та зрозумілий. Ви закінчите за лічені секунди.

Інші налаштування конфіденційності

Зміна видимості списку друзів – це лише один рівень захисту. Можливо, вам варто перевірити свої публікації. Перейдіть до Установки та конфіденційність > Установки > Конфіденційність. У розділі Ваші дії змініть налаштування Хто може бачити ваші майбутні публікації на Друзі. Ви також можете натиснути Обмежити попередні публікації, щоб обмежити доступ до старого контенту.

З фотографіями справа складніша. Ваша поточна фотографія профілю залишається публічною. Щоб приховати старі альбоми, перейдіть до Фотографії > Альбоми. Виберіть альбом, натисніть на три точки, виберіть Редагувати альбом та змініть налаштування на Тільки я. Зробити це масово для всіх фотографій одразу не можна. Доведеться робити вручну.

Для приватного облікового запису на мобільному пристрої перейдіть до Меню > Установки та конфіденційність > Установки > Установки конфіденційності. Налаштуйте кожен параметр на максимально строгі значення.

“Приховування списку друзів у Facebook підвищує безпеку вашої присутності в соціальних мережах, зменшуючи обсяг даних, доступних потенційним зловмисникам.”

Немає ідеального захисту. Але контроль над тим, хто бачить вашу мережу контактів, це надійний перший крок. Інтернет змінюється швидко. Ваші установки не зобов’язані.